Overlijden melden?

Bel 010-2017165


In overleg en samenwerking met de uitvaartverzorger wordt een kamer in huis, bijvoorbeeld de slaapkamer of juist een ontvangstkamer, ingericht om plaats te bieden aan bezoek en een bed met koeling waarin de overledene enkele dagen netjes kan liggen. Wij horen vaak terug van nabestaanden dat zij het aanzicht van hun dierbare opgebaard op bed als meer natuurlijk ervaren.

Je kunt er ook voor kiezen om op te baren in de uitvaartkist, mand of opbaarplank die dan op een koelplaat wordt geplaatst. Je kunt dan zelf besluiten wanneer je de uitvaartkist of wade, volledig wenst te sluiten en wij kunnen je hierin begeleiden.

Voor beide opties geld dat met regelmaat een van onze specialisten langskomt om te controleren of de koeling juist werkt en om het lichaam van de overledene te controleren.

Mocht u geen geschikte ruimte in huis hebben, maar wel over voldoende ruimte beschikken in de eigen tuin, dan zijn er ook zogenaamde mobiele opbaarhuisjes te huur waardoor je toch in je eigen omgeving afscheid kunt nemen.

Met regelmaat wordt er ook gekozen voor een opbaring in een uitvaartcentrum, wanneer een thuisopbaring niet gewenst, of in uitzonderlijke gevallen niet mogelijk is. In een uitvaartcentrum zijn vaak meerdere opbaarkamers aanwezig, ze beschikken over de modernste apparatuur, faciliteiten en gecertificeerd personeel. Zo kun je ook hier met je naasten op een passende, rustige wijze afscheid nemen van de dierbare overledene. Hierbij is het tevens ook mogelijk om (op afspraak) een condoleance(avond) te organiseren om genodigden de ruimte te bieden om afscheid te nemen.

Indien het van te voren zo is afgesproken kunt u het bezoek de ruimte bieden een condoleance te bezoeken. De kist met de opgebaarde overledene is dan desgewenst (langer) open voor het nemen van afscheid.

Sommige uitvaartcentra beschikken over familiekamers, ook wel 24-uurskamers genoemd. Dit zijn kamers die exclusief voor jullie gereserveerd wordt gedurende de gehele opbaarperiode. Hiertoe wordt een aparte sleutel verstrekt aan de nabestaanden, zodat zij 24 uur per dag de mogelijkheid hebben om bij hun dierbare te zijn. Bovendien zijn deze opbaarkamers ook (gedeeltelijk) te personaliseren. Denk daarbij aan het neerzetten van lievelingsbloemen, het neerzetten van foto’s en het afspelen van geliefde muziek.

Het gebruik van een 24-uurskamer is ook een praktische oplossing wanneer niet alle familieleden op een vast moment bij een bezoek aanwezig kunnen zijn, of wanneer je het bezoek juist meer wilt spreiden.

Een familiekamer is dan ook het beste alternatief voor thuis opbaren.

Met thanatopraxie (een vorm van een lichte en tijdelijke balseming) kan je dierbare, onafhankelijk van de buitentemperatuur en zonder koeling, langer worden bewaard. Lichamelijke veranderingen zoals verkleuringen, geuren en indroging worden afgeremd waardoor het lichaam voor langere tijd een natuurlijke uitstraling behoudt. Dit kan een positief effect hebben op de wijze waarop het afscheid nemen wordt ervaren en daarmee ook op het verdere rouwproces.

Wij kunnen je in contact brengen met gediplomeerde thanatopractuers. Een thanatopraxie behandeling kost gemiddeld € 575,00.